Zakres „paszportu dla wołowiny”

  1. Dane producenta (hodowcy): nazwa i adres producenta, numer producenta, numer siedziby stada, adres siedziby stada. 
  2. Warunki produkcji: system gospodarowania, cykl produkcji, rodzaj chowu, system utrzymania, systemy zadawania paszy, system żywienia, informacja o stosowaniu lub braku stosowania komponentów paszowych genetycznie modyfikowanych.
  3. Zwierzę: numer identyfikacyjny, data urodzenia, kraj urodzenia, kraj i region chowu, płeć, typ użytkowy, rasa, informacja czy zwierzę było kastrowane, profil DNA, historia przemieszczeń. 
  4. Leczenie: informacja o dacie aplikacji antybiotyków, nazwie substancji czynnej oraz okresie karencji.
  5. Transport zwierząt: data i godzina załadunku i rozładunku, nazwa przewoźnika, numer rejestracyjny ciągnika i przyczepy/naczepy, czas transportu i długość trasy.
  6. Ubój: nazwa i adres zakładu, numer rzeźni, data i godzina uboju, numer partii ubojowej, metoda uboju, wyniki kontroli poubojowej. 
  7. Wyniki oceny tuszy: wydajność rzeźna, kategoria, klasa, otłuszczenie, barwa mięsa i tłuszczu, marmurkowatość, skostnienie, wejście do chłodni, temperatura wejścia do chłodni, wydanie z chłodni, temperatura wyjścia z chłodni.
  8. Transport elementów tuszy: data i godzina załadunku i rozładunku, czas transportu, nazwa przewoźnika, nr rejestracyjny pojazdu, temperatura mięsa przy załadunku, temperatura na naczepie, temperatura mięsa przy rozładunku.
  9. Zakład (rozbioru/przetwórstwa): nazwa i adres, numer zakładu rozbiorowego, data i godzina załadunku i rozładunku, czas transportu, nazwa przewoźnika, numer rejestracyjny pojazdu, temperatura mięsa przy załadunku, temperatura w naczepie, temperatura mięsa przy rozładunku.
  10. Jakość mięsa: marmurkowatość, barwa mięsa, przydatność kulinarna, PH mięsa, kondycjonowanie.
  11. Efekt środowiskowy: ślad węglowy.
  12. Certyfikaty: informacja o znaku jakości.

    Zakres „paszportu dla wieprzowiny”

    1. Hodowla: numer zwierzęcia, nazwa i adres producenta, dane teleadresowe, numer producenta, numer siedziby stada, rasa, data przybycia.
    2. Chów: nazwa i adres producenta, dane teleadresowe, numer producenta, numer siedziby stada, rodzaj produkcji, wielkość i wyróżnik chowu, data urodzenia (miotu), kraj urodzenia prosiąt, kraj chowu, rasa, kastracja, rodzaj, ślad węglowy, data przybycia.
    3. Lista posiadaczy i pośredników świń traktowani w systemie, jako kolejni producenci trzody chlewnej – dane jak dla etapu chowu).
    4. Wyniki badań i leczenie: data, rozpoznanie, nazwa produktu leczniczego.
    5. Transport zwierząt do rzeźni: data i godzina załadunku oraz rozładunku, czas transportu, długość trasy, nazwa przewoźnika, numer rejestracyjny pojazdu, stan techniczny pojazdu, certyfikat jakości, średnia masa zwierząt.
    6. Rzeźnia: nazwa i adres, dane teleadresowe, weterynaryjny numer rzeźni, wyniki kontroli przedubojowej, data i godzina uboju, numer uboju, data i godzina uboju, numer ubojowy, numer partii ubojowej, certyfikat jakości. 
    7. Wyniki oceny tuszy: urządzenie do klasyfikacji, klasa/procentowa zawartość mięsa, pH1, wychładzanie tuszy: przyjęcie półtusz do chłodni, chłodnia szokowa, wydanie z chłodni, pH2.
    8. Transport półtusz: nazwa przewoźnika, numer rejestracyjny pojazdu, temperatura mięsa przy załadunku i przy rozładunku, data i godzina. 
    9. Zakład rozbioru: nazwa, adres, dane teleadresowe, numer weterynaryjny rzeźni, data, godzina przyjęcia półtusz, data i godzina rozbioru, numer partii produkcyjnej, barwa mięsa, marmurkowatość, certyfikat jakości.
    10. Transport mięsa: nazwa przewoźnika, numer rejestracyjny pojazdu, temperatura mięsa przy załadunku i rozładunku, data i godzina.
    11. Konfekcjonowanie: nazwa, adres, dane teleadresowe, numer weterynaryjny zakładu, data i godzina przyjęcia mięsa, produkt, data przydatności do spożycia, certyfikat. 

      Zakres „paszportu dla ziemniaka”

      1. Dane ziemniaka: odmiana, kierunek użytkowania, kraj pochodzenia, nr podmiotu profesjonalnego.
      2. Dane gospodarstwa: producent /nazwa, adres, nr producenta w ARIMR, nr działek ewidencyjnych, powierzchnia uprawy.
      3. Technologia produkcji, w tym m.in.: przedplon, data zbioru, ph gleby, paszport sadzeniaka, nr partii sadzeniaka, termin sadzenia, nawadnianie, termin zbioru, dane podmiotu magazynującego, sposób przechowywania, warunki przechowywania.
      4. Transport: data opuszczenia przechowalni, dane przewoźnika, nr rejestracyjny środka transportu.
      5. Pakowanie: data pakowania, dane podmiotu pakującego.
      6. Wyniki kontroli zdrowotności: data badania plonu, choroby i szkodniki kwarantannowe.
      7. Ocena jakości: data badania i wynik, zawartość azotanów, pozostałości środków ochrony roślin, zawartość metali ciężkich, smak, wielkość bulw, głębokość oczek, kształt bulw, barwa miąższu, typ, barwa skórki.
      8. Certyfikaty: nazwa certyfikatu, numer i przez kogo wydany.
        Skip to content