Korzyści z wdrożenia projektu

Wdrożenie projektu jest odpowiedzią na silnie obecne trendy konsumenckie. Coraz większa dbałość o zdrowie, środowisko naturalne oraz traktowanie zwierząt to główne przyczyny uruchomienia projektu. Dzięki jego efektom, uczestnicy mogą liczyć na potwierdzenie autentyczności, jakości i bezpieczeństwa produkowanej w Polsce żywności, również na arenie międzynarodowej.

OCZEKIWANE KORZYŚCI EKONOMICZNE Z WDROŻENIA PROJEKTU

  • wzrost pozytywnego wizerunku produkowanej w Polsce żywności;
  • wsparcie zrównoważonego rozwoju branży w zakresie poprawy możliwości eksportowych;
  • zwiększenie konkurencyjności polskiego sektora rolno-spożywczego;
  • ograniczenie kosztów działań inspekcyjnych oraz ograniczenie wycofywania partii towarów;
  • ograniczenie kosztów transakcyjnych ze względu na skrócenie łańcucha dostaw;
  • ograniczenia przypadków fałszowania żywności;
  • spersonalizowana oferta produktowa dla konsumenta 4.0;
  • ograniczenie marnotrawienia żywności i ochrona zasobów naturalnych.

OCZEKIWANE KORZYŚCI DLA POLSKICH PRODUCENTÓW ROLNYCH

  • wzrost pozycji konkurencyjnej producentów rolnych w łańcuchu dostaw, m.in. poprzez obniżenie kosztów transakcyjnych związanych ze sprzedażą produktów rolno-spożywczych oraz skrócenie terminów płatności;
  • optymalizacja procesów zarządzania własną produkcją m.in. poprzez możliwość dokonywania rejestracji zdarzeń w stadzie, analizę rentowności produkcji oraz prowadzenie ewidencji zabiegów;
  • uwiarygodnienie procesu produkcji, potwierdzenie jej jakości i bezpieczeństwa;
  • wzrost cen produktów wytworzonych w gospodarstwie poprzez osiągnięcie lepszej pozycji negocjacyjnej;
  • poprawa perspektywy lepszego dostępu do szerszego rynku zbytu, w tym rynku UE oraz poza unijnego.
Skip to content