Korzyści z wdrożenia projektu
Wdrożenie projektu jest odpowiedzią na silnie obecne trendy konsumenckie. Coraz większa dbałość o zdrowie, środowisko naturalne oraz traktowanie zwierząt to główne przyczyny uruchomienia projektu. Dzięki jego efektom, uczestnicy mogą liczyć na potwierdzenie autentyczności, jakości i bezpieczeństwa produkowanej w Polsce żywności, również na arenie międzynarodowej.

OCZEKIWANE KORZYŚCI EKONOMICZNE Z WDROŻENIA PROJEKTU
- wzrost pozytywnego wizerunku produkowanej w Polsce żywności;
- wsparcie zrównoważonego rozwoju branży w zakresie poprawy możliwości eksportowych;
- zwiększenie konkurencyjności polskiego sektora rolno-spożywczego;
- ograniczenie kosztów działań inspekcyjnych oraz ograniczenie wycofywania partii towarów;
- ograniczenie kosztów transakcyjnych ze względu na skrócenie łańcucha dostaw;
- ograniczenia przypadków fałszowania żywności;
- spersonalizowana oferta produktowa dla konsumenta 4.0;
- ograniczenie marnotrawienia żywności i ochrona zasobów naturalnych.

OCZEKIWANE KORZYŚCI DLA POLSKICH PRODUCENTÓW ROLNYCH
- wzrost pozycji konkurencyjnej producentów rolnych w łańcuchu dostaw, m.in. poprzez obniżenie kosztów transakcyjnych związanych ze sprzedażą produktów rolno-spożywczych oraz skrócenie terminów płatności;
- optymalizacja procesów zarządzania własną produkcją m.in. poprzez możliwość dokonywania rejestracji zdarzeń w stadzie, analizę rentowności produkcji oraz prowadzenie ewidencji zabiegów;
- uwiarygodnienie procesu produkcji, potwierdzenie jej jakości i bezpieczeństwa;
- wzrost cen produktów wytworzonych w gospodarstwie poprzez osiągnięcie lepszej pozycji negocjacyjnej;
- poprawa perspektywy lepszego dostępu do szerszego rynku zbytu, w tym rynku UE oraz poza unijnego.