Idea projektu

Polski sektor rolno-spożywczy na przestrzeni ostatnich lat odnosi sukcesy. Potwierdzają to wyniki handlu zagranicznego. W 2021 r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła rekordowy poziom 37,4 mld EUR (170,8 mld zł), o 9% wyższy niż rok wcześniej i siedmiokrotnie wyższy niż w 2004 r.

Szansą na dalszy rozwój sektora i pozyskanie nowych rynków zbytu jest wzmacnianie pozycji konkurencyjnej rodzimych marek poprzez wdrażanie innowacyjnych rozwiązań, które w coraz większym stopniu stanowią podstawę przygotowania polskiej branży rolno-spożywczej na przyszłe wyzwania. Inicjatywą, która ma na celu wsparcie polskich producentów żywności jest projekt Paszportyzacja polskiej żywności.

Projekt ten przewiduje budowę cyfrowego systemu gwarantującego efektywne monitorowanie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw, tj. „od pola do stołu”. Projektowany system udostępni szerokie spektrum informacji o produkcie żywnościowym, przede wszystkim dzięki innowacyjnym funkcjonalnościom, a także integracji z aktualnie działającymi bazami danych prowadzonymi przez instytucje administracji publicznej. Po jego wdrożeniu polski sektor rolno-spożywczy może zyskać system IT, w którym znajdą się wiarygodne, rzetelne i niepodrabialne dane o żywności.

Prace zmierzające do wdrożenia projektu zostały zainicjowane na wniosek uczestników łańcucha dostaw, w tym zrzeszonych w organizacjach branżowych z rynku wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka. Wskazywali oni, że w obecnym otoczeniu rynkowym występuje szereg problemów, które ograniczają rozwój sektora rolno-spożywczego, w tym m.in.:

  • brak przejrzystości łańcucha dostaw żywności;
  • duża liczba pośredników;
  • spadek zaufania do finalnego produktu żywnościowego;
  • wzrost przypadków zanieczyszczeń, fałszowania lub skażenia żywności;
  • nieskuteczność funkcjonujących systemów, opartych na papierowych zapisach i tradycyjnych rozwiązaniach IT;
  • wzrost zapotrzebowania na szybko i łatwo dostępne informacje o produkcie żywnościowym, w tym o jego pochodzeniu, przetwarzaniu i drodze od producenta do konsumenta;
  • rosnąca liczba konkurencyjnych certyfikatów i związane z tym ryzyko nadużyć.

    Z inicjatywy  organizacji branżowych do realizacji pilotażowego projektu zostały włączone podmioty będące bezpośrednimi uczestnikami łańcucha dostaw żywności: począwszy od producentów rolnych, zakłady przetwórcze (rzeźnie, zakłady rozbioru, ubojowe, porcjowania, pakowalnie) poprzez firmy transportowe i magazynujące. W pilotażu brało udział 66 podmiotów: 43 z rynku wołowiny, 18 z rynku wieprzowiny i 5 z rynku ziemniaka.

    Skip to content